Historic Photography at the Herakleidon Museum – Haris Yiakoumis

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΜΝΗΜΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΜΝΗΜΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960

15 Απριλίου 2015 – 19 Ιουλίου 2015

Καθημερινά 10:00-18:00

Photo Gallery

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

 Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της, η έκθεση Μεταμορφώσεις των Αθηνών, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, εμπλουτίζεται από τις 15 Απριλίου με 120 νέες φωτογραφίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και παρατείνεται έως τις 19 Ιουλίου 2015, με τίτλο Μεταμορφώσεις των Αθηνών: ‘Ανθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, μια μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας και τους ανθρώπους της μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών με την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χάρη Γιακουμή, περιλαμβάνει πάνω από 200 σπάνιες αυθεντικές φωτογραφίες, δύο υδατογραφίες, πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά στερεοσκόπια εποχής, όπου παρουσιάζονται 100 στερεοσκοπικές φωτογραφικές πλάκες σε τρισδιάστατη μορφή. Επιπλέον, η έκθεση συμπληρώνεται και με μια επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών καθημερινών Αθηναίων της εποχής μας («Βλέμματα της πόλης») με την επιμέλεια του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας, Νίκου Βατόπουλου.

Για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κρατήσουν ζωντανή την εμπειρία αυτού του οδοιπορικού, διατίθενται τα βιβλία:

  • “Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα” (Χ. Γιακουμής-Τάσος Α. Ανδρέου, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2014) στα ελληνικά-αγγλικά και
  • “Πρόσωπα των Αθηνών από τον 19ο στον 20ό αιώνα, 1855-1960” στα ελληνικά-γαλλικά το οποίο συνοδεύεται από ένα DVD (συμπεριλαμβάνεται στην τιμή) με φωτογραφίες της έκθεσης, με τίτλο “Ανακαλύπτοντας τους ανθρώπους μέσα στη φωτογραφία”, διάρκειας 41 λεπτών (Β. Μαυροειδάκου-Χ. Γιακουμής, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2015).

Ο επισκέπτης μπορεί να τα αγοράσει στην ειδική τιμή των 20 ευρώ το καθένα, ενώ το DVD διατίθεται και ξεχωριστά στην τιμή των 5 ευρώ.

Επίσης, διατίθενται και επιλεγμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών υψηλών προδιαγραφών (από εκτυπωτή EPSON Stylus Pro 3880), έτοιμες για πλαισίωση.


“Ό,τι και αν λέμε, η τέχνη δεν είναι ψέμα», έλεγε ο Gustave Flaubert γράφοντας στη μητέρα του τις εντυπώσεις του από την Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1850. Η τέχνη δεν είναι ψέμα, η ιστορία όμως χρειάζεται την αλήθεια της μνήμης για να γραφτεί. Όταν η ιστορία και η τέχνη προχωρούν μαζί σαν αδελφές, τότε αγγίζουμε το θείο, το ιερό…”
– Σημείωμα του ιστορικού της τέχνης & επιμελητή της έκθεσης, Χάρη Γιακουμή

Για να διαβάσετε όλο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ
“Η αχανής πινακοθήκη των προσώπων της σύγχρονης Αθήνας γεννά διαρκώς νέες ματιές. Στη μικρή, αυτή, επιλογή προσωπογραφιών – κλασικών, υπαινικτικών, συμβολικών – κοινό νήμα είναι η αναζήτηση ενός δεύτερου επίπεδου ανάγνωσης και η πρόκληση μίας βεντάλιας οπτικής γωνίας…”
 Σημείωμα του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας, Νίκου Βατόπουλου

Για να διαβάσετε όλο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ
“Οι κοπέλες τις Ελλάδας μόνη φιλοδοξία τους έχουν να παντρευτούν ένα ξένο. Όχι πως οι ξένοι είναι πιο γοητευτικοί από τους ιθαγενείς. Έχω ήδη αναφέρει, νομίζω, ότι ο άρρην πληθυσμός είναι πολύ ωραίος. Όχι πως οι Γάλλοι ή οι ’γγλοι ξέρουν να συζητούν καλύτερα από τους Έλληνες. Μην ελπίζετε να αγαπηθείτε ή να είστε περιζήτητος για το πνεύμα σας. Όσο πνεύμα τυχαίνει να διαθέτετε, δεν τις επηρεάζει το παραμικρό…”
 Επιλογή κειμένων από το βιβλίο του Edmond About, La Grèce contemporaine, 1854

Για να διαβάσετε όλο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο παράτασης της έκθεσης, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ξεναγήσεις από τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης κύριο Χάρη Γιακουμή.

Κόστος συμμετοχής: 6€, συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση
Διάρκεια ξενάγησης: από μιάμιση έως δύο ώρες
Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

– ΠΕΜΠΤΗ 18 Ιουνίου, 11:00-13:00 & 15:00-17:00
– ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 Ιουνίου, 11:00-13:00 & 15:00-17:00
– ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Ιουνίου, 11:00-13:00
– ΚΥΡΙΑΚΗ 21 Ιουνίου, 11:00-13:00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s